Lansare Foreign Policy la Universitate cu Cioroianu si Platon

Dupa recenta lansare a revistei Forbes si rebranding-ul din ultima perioada Trustul Adevarul Holding mai da o lovitura pe piata romaneasca. Este vorba despre revista Foreign Policy, un material ce se distribuie la scara larga in toata lumea.
Pastrand traditia, Foreign Policy s-a lansat printr-o dezbatere publica. Tema acesteia: mult mediatizatele evenimente din Moldova si criza economica ce ne paste pe toti. Ca tot veni vorba de criza economica, Foreign Policy este prima revista care a prezis aceasta situatie inca din vara anului trecut.
In cadrul excelentei salii din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava au fost invitati dl. prof. Cioroianu si dl. prof. Platon de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, moderator fiind dl. Ovidiu Nahoi de la Adevarul.

Inainte de a puncta cateva din discutiile din aceasta seara ar trebui sa spune ca Foreign Policy ofera 3 burse pentru studentii care ofera cel mai bun feedback articolelor din ziar. Este vorba de o bursa de 1000 euro pentru primul loc si alte doua burse de 500 de euro pentru celelalte locuri.

Care a fost tema principala a discutiei ?
Marele lant de influenta: Rusia -> Ucraina -> Moldova -> Romania -> UE.
S-a ajuns la concluzia ca Romania e mereu cu fata la Occident fapt pentru care e mereu luata (prin surprindere) de la spate de rusi.

Principalele aspecte discutate au fost:


Economia Rusiei pare sa se duca si ea in jos dupa afirmatiile specialistilor.
Ucraina resimte criza si are o datorie mare catre Gazprom, firma controlata in totalitate de Guvernul rus. Problema Ucrainei este cu atat mai grava cu cat influenta Rusiei ar putea fi directa si asupra Moldovei.

CNN a dat pe scurt un material despre evenimentele din Moldova abia a treia zi.

OSCE considera corecte alegerile din Moldova.

SUA are interese comune cu Rusia Pentru IRAN.

Pentru a obtine viza catre Romania, moldovenii trebuie sa plateasca o asa-zisa taxa de transport de 54 de euro pana la Ambasada Romaniei din Moldova.

Sunt depuse sute de mii de cereri de recapatare a cetateniei romane de catre basarabeni.

TVR1 Moldova nu mai are emisie in zonele rurale.

Revelionul manelizat al posturilor internationale(TVR international, PROTv..etc)a starnit dispute din partea grupului lui Voronin, acesta profitand de prilej pentru a face propaganda anti-Romania.

Opozitia din Chisinau e dezbinata de aceea le va fi mult mai greu sa lupte pentru drepturile lor.

Fiul lui Voronin este printre cei mai bogati din Europa, daca nu chiar cel mai bogat.

Expulzarea ambasadorului Romaniei din Moldova nu a dus la nici o reactie din partea oficialilor romani pentru ca mereu au fost prinsi pe picior gresit si nu au taria de a actiona. Totusi a fost depus un memoriu la UE.


Concluziile din aceste le puteti trage si voi insa solutia nu e niciodata atat de usoara cum pare atunci cand e vorba de politici externe.


Ca punct final, evenimentul a prins la public si m-a facut sa caut revista. Va doresc si voua sa aveti curiozitatea asta. Si nu, nu sunt platit pentru reclama pe care le-o fac:))